Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Meme Biyopsisi

meme-biyopsisi

Meme Biyopsisi Nedir?

Genetik ve çevresel faktörlerden dolayı meme kanserinde görülen artışların tedavi edilebilmesi için meme biyopsisi tetkiklerinden yararlanılmaktadır. Meme muayenesi içerisinde birçok yöntem kullanılmaktadır ancak kişinin meme kanseri olduğundan emin olmanın tek yolu şüpheli bölgedeki bulunan dokudan örnek almak ve incelemektir.

Doku örneğine bakılarak kanser hücrelerinin olup olmadığı alanında uzman olan patolog tarafından incelenmekte ve kanser varsa patoloji raporu hazırlanmaktadır. Bu rapor ile başka bir tedaviye ihtiyacın gerekli olup olmadığı belirlenmektedir. Ancak önemli detaylardan birisi meme biyopsisi testlerine ihtiyaç duyulması kişinin meme kanseri olduğu anlamını taşımamasıdır.  

Meme Biyopsisi Neden İstenir?

Memede gerçekleştirilen muayene sonucunda tespit edilen lezyonun kanserli olup olmadığının teşhisini koyabilmek için bu biyopsi işlemi istenmektedir.  

Meme Biyopsisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Memede elle yapılan muayene sonucunda bir yumru veya kitle olması
  • Mamografi ve ultrasonografi görüntülemesi sonucunda şüpheli bir bulguya rastlanılması
  • Meme uçlarında kabuklanma veya kanlı akıntı durumu
  • Memedeki kitlenin kanser olup olmadığını belirlemek amacıyla meme biyopsisi uygulanmaktadır.

Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Meme dokusundan örnek alma uygulaması meme biyopsisidir. Biyopsi sayesinde hücrelerin kanser olup olmadığı net bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu biyopsi işlemi genel olarak hastane ortamında yapılmaktadır. Bu uygulama 10-15 dakika arasında sürmekte ve kişi işlem sonrasında evine gidebilmektedir. Biyopsi işleminde lokal anestezi kullanılmakta ve kişi uygulama esnasında uyanık kalmaktadır. Ancak işlem sürerken herhangi bir acı hissedilmemektedir.

Biyopsinin farklı yöntemleri bulunmakta ve süreç bu yöntemlere göre ilerlemektedir. İşlemin yöntemleri;

  • İnce iğne biyopsisi
  • Kalın iğne biyopsisi
  • Vakum biyopsisi
  • Mamografi eşliğinde biyopsi
  • MR eşliğinde biyopsi

Meme Biyopsisi Yöntemleri Nelerdir?

İnce İğne Biyopsisi

Memedeki doku veya kitleden enjektör veya iğne ile örnek alınması ve bu örneklerin değerlendirilmesi işlemleridir. En basit meme biyopsisi olarak öne çıkan bu uygulama cerrah müdahaleye gerek kalmadan yapılabilmektedir. Memedeki yumruya kolay bir şekilde ulaşmak mümkünse genellikle ince iğne biyopsisi tercih edilmektedir.

İnce iğne biyopsisi işleminde ilk önce biyopsi alınacak bölge ultrasonografi ile değerlendirilmekte ve ardından bölge lokal anestezi uygulamasıyla uyuşturulmaktadır. Bu biyopsi işleminden sonra enjektör yardımıyla nodüle yönelik gerekli olan incelemeler yapılmaktadır. Sıvı ve katı kitleyi ayırabilmenin en etkili yoludur. Doku örneği katı çıkarsa yeni bir örnek almak için ikinci biyopsi yöntemine yer verilmektedir.

Kor (Kalın İğne) Biyopsisi

Tru-cut biyopsisi olarak da adlandırılan kalın iğne biyopsisi, kalın bir iğne yardımıyla memeden şüpheli doku alma işlemidir. Bu işlem, radyolojik yöntemler kullanılarak tam tanının koyulmasını sağlamaktadır. Bu uygulama genellikle lokal anestezi altındayken gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemde bir cerrah meme dokusu içerisinden kitleyi örneği çıkarabilmek için içi boş bir iğne kullanmaktadır.

İçi boş iğnenin konumlandırılabilmesi için MR ve mamografi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Ultrason rehberliğinde yapılan bu biyopsi işleminde cerrah X ışını ve diğer bilgisayar araçlarından yardım almaktadır. Kalın iğne biyopsi uygulamaları genel olarak meme kanserinden şüphe edildiğinde tercih edilen yöntemlerdir. Bu biyopsilerin doğruluk oranı oldukça yüksek bir yüzde aralığına sahiptir.

Vakum Biyopsi

Memedeki şüpheli bulguların tanısı için kullanılan meme biyopsisi yöntemleri arasında vakum biyopsi uygulamaları da yer almaktadır. Vakum biyopsisi ile daha fazla doku örneği kolay ve güvenli bir şekilde alınabilmektedir. Bu biyopsi uygulaması tüm görüntüleme yöntemleriyle birlikte kullanılabilmektedir.

Vakum biyopsi, MR ve mamografi görüntülemede şüpheli alanların incelenmesi için kullanılan en seçkin meme biyopsisi metodudur. Kalın ve daha fazla dokunun alınmasını mümkün kılan iğnelerle yapılan bu biyopsi yöntemi ile tanı değeri yüksek doku temin edilebilmektedir. Bu biyopsi metoduna; sonografi, mamografi ve stereotaksik sistemler rehberlik etmekte ve iğnenin izleyeceği yola yönlendirme yapmaktadır. Gerçekleştirilen vakum biyopsi yöntemi sonucunda tespit edilen bulguların kanserli hücreler olup olmadığı belirlenmektedir.

İlginizi Çekebilir  MR Kolanjiyografi

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Radyoloji işlemleri içerisinde gerçekleştirilen tüm meme biyopsisi yöntemleri görüntüleme eşliğinde yapılmaktadır. Görüntüleme metodunda en sık kullanılan aygıt ultrasonografidir. Ancak bazı lezyonların görüntüleme için ultrasonografi yeterli olmayabilir. Memede yalnızca mamografi ile görüntüleme gerçekleştirilen lezyonlar bulunmaktadır. Bu tür lezyonlara mamografi eşliğinde biyopsi yapılmaktadır.

Mamografi eşliğinde gerçekleştirilen bu işlemler genellikle ince iğnelerden yardım alınmaktadır. Mamografi aygıtına yer belirleme aparatı takıldıktan sonra memedeki bulguları tespit etmek için mamografi çekilmektedir. Lezyonun memedeki yeri belirlenmekte ve bu bölgeye biyopsi işlemi gerçekleştirilmektedir.

MR Eşliğinde Meme Biyopsisi

Meme kanseri tanısı konulan kadınlarda ameliyat öncesinde memede başka bir bulgunun olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla MR eşliğinde biyopsi uygulaması yapılmaktadır. Diğer görüntüleme yöntemleriyle saptanamayan şüpheli bulgular bu uygulama sayesinde kolay bir şekilde saptanabilmektedir.

MR tespit edilen kitlelere biyopsi gerçekleştirilmekte ve teşhisten sonra diğer yöntemlere gerek kalmadan ihtiyaç duyulan uygulamalar güvenilir ve basit bir şekilde yapılabilmektedir. Bu biyopsi tekniğinin uygulaması diğer görüntüleme yöntemleriyle benzerlik göstermektedir. İşlem esnasında MR cihazı ve biyopsi aparatları kullanılmakta ve hastalık teşhisi yapılabilmektedir.

Meme Biyopsisi Öncesinde Hazırlık Gerekli midir?

Hastane ortamında ve lokal anestezi altında yapılan biyopsi işlemi öncesinde genel bir hazırlık gerekmese de bilinmesi gereken önemli hususlar vardır. Bunlar;

  • Biyopsi işlemleri hızlı ve basit süreçlerdir. Bu yöntemler, 10-15 dakika sürmekte ve işlemden sonra eve dönmek mümkündür.
  • Uygulama lokal anestezi altında gerçekleştiği için acı hissedilmemektedir. Biyopsi sürecinde kişi uyanık kalmaktadır.
  • Biyopsi öncesinde doktora bildirilmesi gereken bilgiler vardır. Bunlar; alerji durumu, ilaç kullanımı (aspirin), kan sulandırıcı ilaçlar ve MR gerekliyse kişinin hamile olup olmaması
  • Biyopsi zamanını beklerken aile üyeleriyle veya arkadaşlarla sohbet etmek süreci daha kolay bir duruma getirir. Ancak bu biyopsi süreci zor değildir ve acı hissedilmemektedir.
  • Kişi işleme giderken yanında sporcu sütyeni getirirse bölgeye buz kompres uygulamasını yapmak daha kolay olur.

Meme Biyopsisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Biyopsi sonrasında genel olarak ağrı hissi duyulmamaktadır. Ancak bazen hafif ağrılar görülebilir ve bu durumda kan sulandırıcı etkisi olmayan ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
  • Uygulama sonrasında günlük aktivitelere dönülebilir. Hatta biyopsi sonrasında işe devam edilebilir.
  • Uygulama öncesi ve sonrasında görülebilecek olası komplikasyonlar oldukça azdır. Özellikle gelişen teknolojik cihazların sunduğu imkânlar dolayısıyla yan etki durumlarının görülme olasılığı oldukça düşüktür.
  • İşlem sonrasında en çok görülen yan etki iğne biyopsisi uygulanan bölgede kanamanın olmasıdır. Bu kanama durumu kan sulandırıcı ilaç kullanılan bireylerde sık görülmektedir. Bundan dolayı meme biyopsisi öncesinde kullanılan ilaçlar ile ilgili doktora bilgi verilmelidir.

Meme Biyopsisinin Avantajları Nelerdir?

  • Meme kanserinde kesin teşhis konulmasını sağlamaktadır.
  • Hızlı ve güvenilir bir işlemdir ve kesin bir tanı koymaktadır.
  • Hastalık teşhisinden sonra tedavi planının çizilmesine destek olmaktadır.

Meme Biyopsisi Fiyatları 2024

Uygulanan yöntemlere ek olarak bu biyopsi sonucunda tanısı konulan kitlenin büyüklüğü de fiyatlara dahil edilmektedir. Devlet hastanesi veya özel hastanelerde kullanılacak yöntemlere göre biyopsi fiyatlarında değişiklikler olabilmektedir. Biyopsi fiyatlarına ilişkin şu unsurlardan bahsedilebilir;

  • Hastane koşulları
  • Uzman hekim
  • İşlem yapılacak bölge
  • Kişinin genel durumu
İlginizi Çekebilir  MR Artrografi

Kişinin detaylı değerlendirmesi sonucunda meme biyopsisi ile ilgili fiyat aralıkları belli olmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Meme Biyopsisinde Risk Var mı? Meme Biyopsisi Zararlı mıdır?

Meme biyopsisi sonrasında kişilerde ağrı ve doku içerisinde kanamalar olabilmektedir. Bundan dolayı olası komplikasyonlar hakkında işlem öncesinde doktorlardan bilgi almak ve kişinin genel sağlık durumu ile ilgili bilgi vermesi gerekmektedir. Meme biyopsisi işlemi hakkında endişe duyulan sorunlardan birisi iğne yardımıyla gerçekleştirilen işlemin kanserin diğer bölgelere yayılmasına neden olacağıdır. Ancak bu endişeyi kanıtlayan herhangi bir bilgi yoktur.

Biyopsi bir tanı koyma işlemidir ve bu yöntemlerle kitlenin tipi ve derecesi incelenmektedir. Dolayısıyla zararsız bir işlem olduğu söylenebilir.

Biyopsi Sonucu Pozitif Ne Demek?

Meme dokusundan şüpheli doku alındıktan sonra bu parça incelenmek üzere laboratuvara gönderilmektedir. Laboratuvarda uzman doktor gerekli incelemeleri yapmakta ve rapor hazırlamaktadır. Bu rapor içerisinde biyopsi sonucunun pozitif mi yoksa negatif mi çıktığı yazılmaktadır. Hastanın sonucu pozitif çıkarsa bu durum kanser varlığına işaret etmektedir. Alınan parçanın sonucu negatifse hasta kanser değildir.

Her Biyopsi Kanser midir?

Meme biyopsisi sonucunda memeden alınan parça patolojik incelemeye gönderilmekte ve bekleme süresi boyunca hasta endişe yaşamaktadır. Alınan doku, patoloji laboratuvarında çıplak gözle incelenmektedir. Doku birçok işlemden geçmekte ve sonuca ulaşılmaktadır. Biyopsiler kanserle ilişkidir ancak her biyopsi işlemi kişinin kanser olduğunu göstermemektedir. Doktorlar, vücuttaki anormalliklerin kansere ve başka koşullara göre mi ortaya çıktığını test etmek için biyopsi kullanmaktadır.

Biyopsi Öncesi Ne Tür Hazırlıklar Yapılıyor?

Biyopsi öncesinde bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Biyopsi öncesi hazırlıklar;

  • İşlem esnasında kanama riskini artıran ilaçların uygulamadan belirli bir süre önce kesilmesi gerekmektedir.
  • Kişi alerjisi olup olmadığını doktora bildirmelidir.
  • Görüntüleme metodu kullanılarak alınacak biyopsiler için kişinin vücutta kalp pili veya başka elektronik cihaz olup olmadığı bilgilerinin doktora söylenmesi oldukça önemlidir.
  • Hamile olan veya hamilelik şüphesi olanlarında bu durumlarını doktora bildirmesi gereklidir.

İşlemler Ne Kadar Sürede Bitiyor?

Meme biyopsisi esnasında kullanılan yöntemler işlemin süresini değiştirmektedir. İnce iğne biyopsisi yaklaşık olarak 15-20 dakika arasında sürmektedir. Vakum biyopsi işlemi ortalama 30-40 dakika sürmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra kişi, günlük yaşamına kısa süre içerisinde dönebilmektedir. Doktorlar, iyileşme süresi ile ilgili gerekli olan bilgileri hastaya aktarmaktadır.

Biyopsi Sonrası Ağrı Olur mu?

Genel olarak meme biyopsisi sonrasında acı ve ağrı hissedilmemektedir. Ancak bazı durumlarda hafif ağrılar yaşanabilmektedir. Bu ağrıların giderilmesi için doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. İlaç kullandıktan sonra ağrı birkaç gün içerisinde geçmektedir. İşlem sonrasında gelişebilecek olası komplikasyonlar, ağrının dışında oldukça azdır. Bu işlemler, genel olarak ağrısız süreçler olarak bilinmektedir.

Memede Biyopsi Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Standart meme biyopsisi uygulamasında doku örneği alınmakta ve laboratuvar ortamına gönderilmektedir. Patoloji uzmanları bu doku parçasını inceleyerek gerekli olan raporu hazırlamaktadır. Ancak uzmanların çalışma hızı ve tekniklerine bağlı olarak biyopsi sonuçlarının çıkma süresinde değişiklikler olabilmektedir. Genel olarak 1 ile 3 gün içerisinde mikroskobik inceleme yapılmakta ve biyopsi sonuçları çıkmaktadır.

Meme Biyopsisi Acıtır mı?

Meme biyopsisi lokal anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için uygulama esnasında acı hissedilmemektedir. Yalnızca iğne ile anestezi uygulanırken hafif bir ağrı hissedilmekte ve sonrasında acı geçmektedir. Ayrıca işlem deneyim sahibi radyologlar tarafından yapıldığı için güvenli ve konforlu bir süreçtir. Biyopsi işlemi çok kısa sürede tamamlanmaktadır. Biyopsi sonrasında da hafif ağrılar yaşanabilir ancak bu ağrılar birkaç gün içerisinde geçmektedir. Dolayısıyla endişe edilecek bir durum yoktur.

İlginizi Çekebilir  Tüm Vücut MR

Biyopside Hasta Uyutulur mu?

Biyopsi esnasında hastaya lokal anestezi verilmekte ve bu anestezi işlemin yapılacağı bölgeyi uyuşturmaktadır. Hasta bu süreçte acı hissetmemektedir. Bu biyopsi yöntemi oldukça kısa süren bir işlemdir. Dolayısıyla uygulama tamamlandıktan sonra hasta aynı gün içerisinde günlük yaşamına devam edebilir.

Meme Biyopsi Sonucunda Ne Yazar?

Patoloji raporunun içerisinde şu bilgiler yazmaktadır;

  • Hastanın adı, doğum tarihi, hasta numarası ve sosyal güvenlik numarası bilgileri
  • Spesmen numarası (numuneyi tanımlamak için)
  • Spesmen alınma tarihi ve prosedür tipi
  • Tümör varsa pozitif mi yoksa negatif mi olduğu
  • Hastanın tıbbi hikâyesi ve klinik tanısı
  • Patolog aracılığıyla yapılan incelemenin ayrıntılı bilgileri
  • Laboratuvarın ismi ve patoloğa ait bilgiler

Patoloji raporu, biyopsi alındıktan sonraki 2-5 gün içerisinde çıkmaktadır. Ancak süreç yoğunluğa göre uzayabilmektedir.

Meme Biyopsisinde Neye Bakılır?

  • Memede hissedilen bir yumru veya kitle varsa
  • Görüntüleme yöntemleri sonucunda şüpheli bir bulguya rastlanıldıysa
  • Meme ucunda kabuklanma ve kanlı akıntı görülüyorsa
  • Memedeki kitlenin iyi mi kötü mü huylu olup olmadığına

Biyopsi esnasında meme dokusundan parça alınmakta ve mikroskobik incelemeler sonucunda hastanın meme kanseri olup olmadığı sonucuna varılmaktadır. Bu biyopsi, memedeki lezyonlarda kanser olup olmadığını en kesin şekilde gösteren görüntüleme yöntemidir.

Biyopside Kanser Nasıl Anlaşılır?

Kanser teşhisi koyabilmek için belirli bir süreçten geçmek gerekmektedir. Bir kişi, kendisinde bazı belirtilere rastlayabilir ve hekim muayenesi sonucunda kansere dair bir şüphe ortaya çıkabilir. Kanseri kesin bir şekilde tespit eden işlemlerin başında biyopsiler gelmektedir Bir dokudan örnek alınması anlamına gelen biyopsi işlemi ile kanseri ve kanserin sınıflandırılması yapılabilir. Buna ek olarak bir kanseri belirlemek için birçok farklı testte yapılmaktadır.

Bu testlerden en önde geleni biyopsidir. Biyopsi; memedeki bir lezyondan doku örneği alınmasını ve laboratuvarda incelenmesi süreçlerini içermektedir. Kanser tanısı üzerinde deneyim sahibi bir patolog aracılığıyla mikroskobik incelemeler gerçekleşmektedir. Biyopside tercih edilen yöntemler;

  • İğne biyopsisi
  • Vakum biyopsisi
  • Kalın iğne biyopsisi
  • Eksizyonel biyopsi

Biyopsi Almak Kanseri Yayar mı?

Biyopsi işlemi, memedeki şüpheli bir dokunun alınması ve mikroskobik yöntemlerle incelenmesinin adıdır. Biyopsi uygulamasıyla kanseri yaymak gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bazı tümörlerde iğnenin girdiği bölgedeki hücrenin dökülmesi durumu meydana gelebilmektedir. Bu nadir görülen bir durumdur ancak yaşandığı taktirde hücreler büyüyebilir ve sonrasında tümör görülebilir.

Biyopsi Kesin Sonuç Verir mi?

Biyopsi işleminde her kullanılan yöntemin belirli bir kesinlik oranı vardır. Genellikle bu oranların hepsi yüksek değere sahiptir. Meme, prostat, karaciğer ve akciğer hastalıklarının teşhisinde önemli rol oynayan kalın iğne biyopsisi yüzde 95 doğruluk oranına sahip metotlardan birisidir. Diğer biyopsi işlemlerinin yüzdeleri de oldukça yüksektir. Üstelik kanser hastalıklarının teşhisinde biyopsi en kesin tanı yöntemi olarak öne çıkmaktadır.

Memedeki Her Kitle Kötü Huylu mudur?

Meme kanserindeki ilk belirti ele gelen kitledir. Bu kitle memenin yanı sıra koltuk altında da olabilir. Kitle belirli bir büyüklükteyse meme uçlarında çekilme meydana gelebilir. Meme biyopsisi tetkikleriyle memede herhangi bir kitle fark edildiği zaman kanser gelişimi açısından endişe duyulabilir. Ancak genel olarak memede saptanan kitlelerin birçoğunun iyi huylu olduğu belirtilmektedir. Fakat bu durum memede ortaya çıkan kitlenin göz ardı edilmesi anlamına gelmemektedir. Böyle bir kitlenin varlığında ilk yapılması gereken şey meme cerrahı tarafından muayene olmaktır.