Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

MR Fonksiyonel

MR Fonksiyonel Görüntüleme Nedir?

İnsan vücudunun iç yapısını görüntülemek amacı ile yapılan görüntüleme çeşitlerinden biri de MR Fonksiyonel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu görüntüleme ile iç kulak ve kulak yapısında bulunan sıkıntılı durumlar ya da beyin bölgesinde bulunan sıkıntılı durumlar ortaya çıkmaktadır.

Beyin atardamar, toplar damar kısmında bulunan ya da beyin ya da akciğerlerde bulunan tümör için de yine MR Fonksiyonel çekimi yapılmaktadır. Çekim oldukça kısa sürede hatta bazen ayakta tamamlanmaktadır. Toplam çekim süresi 15 ile 30 dakika arasında değişmektedir. bu görüntünün standart MR görüntüsü almaktan farkı bulunmaktadır.

MR Fonksiyonel Farkları

MR Fonksiyonel görüntüleme ile diğer MR görüntüleme arasında bulunan en büyük farklardan biri bu görüntüleme ile anatomik yapının ele alınması sağlanmaktadır. MR Fonksiyonel ile hasta doku ile sağlıklı dokuyu fark etmek daha kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Bu özelliğinden dolayı MR Fonksiyonel küçük bebeklerde kullanıldığı gibi 3 aylık hamilelerde bile sağlıklı bir şekilde kullanılmaktadır. Beyin tümörleri ya da felç durumlarında yöntem oldukça sık kullanılmaktadır.

Ayrıca bunama ya da sinir sistemi hastalıklarında da yöntem oldukça sık şekilde kullanılmaktadır. Hipofiz bezi ile ilgili oluşan sıkıntılı durumlarda ya da beyin damarları gibi hassas noktalarda oluşan sıkıntılı durumlarda MR Fonksiyonel ile görüntü alma öncelikle tercih edilen yöntemler arasında bulunmaktadır. MR Fonksiyonel ile ilgili hastalar çekim ve sonrasında oluşacak etkiler ve bu yöntemin zararlarını merak etmektedir.

MR Fonksiyonel Görüntüleme Faydaları

MR Fonksiyonel için zararları ya da faydaları bakımından sayılacak en önemli özellik bu yöntem için herhangi bir radyasyon içermemesidir. Yöntemin beyin aktivitelerini saptama özelliği bulunduğundan pek çok hassas sıkıntının daha net ortaya çıkması için de MR Fonksiyonel yöntemi kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Voiding Sistouretrografi

Konuşma merkezleri ya da cerrahi uygulama öncesinde görülen duyusal rahatsızlıklar da MR Fonksiyonel yöntemi ile ortaya çıkacaktır. Beynin belli bölgeleri aktif halde bulunduğunda dahi MR Fonksiyonel çekim yöntemi ile bir sonuç alınmaktadır. Tedavi öncesi görüntüleme tekniği olan MR Fonksiyonel çekimleri yaklaşık olarak 20 dakikalık bir zaman diliminde tamamlanmaktadır. Böylece kısa sürede sonuç da alınmaktadır.