Üç boyutlu Dijital Tomosentez Mamografi üç boyutlu mamografi olarak da bilinmektedir. Meme kanserine karşı mücadelede günümüzde çığır açan yöntemlerden biridir. Memedeki anormal durumları saplamak için uzun yıllar mamografi kullanılarak meme kanseri teşhis edilmiştir.
Meme taramasında standart uygulamalar yapılmıştır. Geleneksel mamografi meme anatomisini 2 boyutlu tek bir görüntü olarak gösterir. Bu nedenle üst üste binen lezyonları görme konusunda sınırlı kalan tetkiklerden biridir. Bu durumda gerek doktor gerekse hastalar açısından birtakım sürprizlere sebep olmaktadır.
Bazı durumlarda bir meme kitlesi mamografide görülmeyebilir. Çünkü kitlenin hemen üst tarafında bulunan bir doku tarafından kamufle edilebilir ya da bazı zamanlarda normal şüpheli bir kitle gibi de görünebilir. Bu durumlarla sıkça karşılaşılmıştır.
Böyle durumlarda kadınlar ek incelemeler için tekrar çağrılır. Ancak Dijital Tomosentez Mamografi incelemesi sırasında bunlar olmaz. Tomosentez çekimi geleneksel mamografiye çok benzemektedir. Memede var olan bütün anomalilerin tamamı görüntülenir. Dolayısıyla hem hasta tekrar görüntüleme için çağrılmaz hem de hastalık erken dönemde teşhis edilmiş olur.
Meme klasik mamografide olduğu gibi sıkıştırılır. Ardından iki görüntü yerine farklı açılardan birçok görüntü alınır. Klasik mamografide uygulanan radyasyon dozu Dijital Tomosentez Mamografi de daha az oranda uygulanır. Aynı zamanda bu çekimler güvenli limitler dâhilindedir.
Birçok açıdan çekilen görüntüler milimetrik katmanlar halinde birleştirilir ve bu görüntülerden üç boyutlu bir görüntü oluşturulur. Dolayısıyla doktor memeyi üç boyutlu olarak değerlendirir.
Tıpkı bir kitabın yapraklarını çevirir gibi her görüntü katmanını ayrıntılı olarak inceleyebilir. Üst üste binen dokular yüzünden bir kanserin gözden kaçma ihtimali Dijital Tomosentez Mamografi ile çok daha azdır. Bunun yanında dolayısıyla tekrar mamografi için çağrılma ihtimali daha düşük olur. Meme görüntülenmesi konusunda uzman bir radyolog bütün görüntüleri değerlendirir.
Doktora raporunu gönderir. Bir hasta Dijital Tomosentez Mamografi ile değerlendirilmiş olsa bile bazı şüpheli durumlarda ek inceleme için ancak çağrılabilir. Tomosentez in birçok avantajları vardır. Daha iyi ve net ayrıntılı görüntüleme sayesinde daha hassas kanser tespiti yapılabilir, daha az yanlış alarm olacağından dolayısıyla hasta açısından daha az stres olur.
Dijital tomosentez mamografi fiyatları birbirinden farklılık gösterebilir. Ancak günümüzde birçok görüntüleme merkezinde yapılması fiyatların belli oranda düşmesine sebep olmaktadır. Dijital tomosentez mamografi çekimleri özel hastanelerde özel görüntüleme merkezlerinde ve devlet hastanelerinde de yapılmaktadır. Günümüzde dijital tomosentez mamografi dâhil diğer görüntüleme yöntemleri insanların ödeyebileceği maliyette fiyatlardır.
Dijital tomosentez mamografi meme kanseri şüphesi olan hastalarda meme kanseri olup olmadığının en kısa sürede teşhis edilmesini sağlayan yüksek teknoloji ile üretilmiş yeni nesil cihazlardır. Dijital Tomosentez Mamografi ile meme hastalıklarının tam yerini şeklini boyutunu belirleme açısından son derece önemlidir. Dijital mamografi ile tomosentez mamografi çekimleri aynı cihazda yapılmaktadır. Birden fazla meme tümörlerini teşhis etme konusunda tomosentez mamografinin doğruluk payı çok yüksektir. Bu nedenle günümüzde klasik mamografi yerine Dijital Tomosentez Mamografi tercih edilmektedir. Tomosentez mamografi de elde edilen sonuçlar 3D görüntüler ile ekrana yansıtılır. Dolayısıyla tümör hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olan hekim bu durumda hastaya biyopsi isteme talepleri de azalmıştır. Tomosentez mamografi çekimlerinde küçük tümörlerin algılanması ve saptanması büyük tümörler kadar başarılıdır. Dolayısıyla çok daha kısa sürede ve erken kanser teşhisinde oldukça önemli cihazlardan biridir. Dijital Tomosentez Mamografi ile biyopsi ve ameliyat oranı eskiye göre daha azalmıştır. Bu da tomosentez mamografinin üç boyutlu görüntü oluşturmasından kaynaklanmaktadır.
Gerek mamografi çekimlerinde gerekse dijital tomosentez mamografi çekimlerinde halk arasında yanlış bir kanı bulunmaktadır. Çekimler sırasında çok fazla hastanın radyasyona maruz kaldığı söylenmektedir. Bu kesinlikle bilgi kirliliğinden başka bir şey değildir. Türkiye meme vakfı bu konuya oldukça açıklık getirmektedir.
Dijital tomosentez mamografi ve klasik mamografi meme kanserinin erken teşhis edilmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Radyasyonun kansere yol açtığı bilinmesine rağmen radyolojik tetkikler de hastanın maruz kaldığı radyasyon oranı oldukça düşüktür. Bu hasta açısından hiçbir zaman bir risk teşkil etmemektedir. Kaldı ki düzenli olarak yılda iki kez mamografi veya dijital tomosentez mamografi yapılması meme vakfı tarafından da günümüzde onkoloji hekimleri tarafından da önerilmektedir.
Ayrıca Amerikan kanser derneği bu konuda bir mamografi çekiminde alınan radyasyonun 0.1 0.2 radyasyon dozunda olduğunu söylemektedir. Dolayısıyla gerek mamografi gerekse dijital tomosentez mamografi veya diğer radyolojik görüntüleme tetkiklerinde hiçbir zaman alınan radyasyon hastanın sağlığını tehdit edecek boyutlarda olmamıştır, bugünde olmamaktadır. Ayrıca dijital tomosentez mamografi ve klasik mamografi klasik röntgen filminden daha düşük dozda bir radyasyon içermektedir.
Teknolojik olarak gelişmeler artık günümüzde hastaya en az radyasyonla en net ve en kısa sürede tanı koyma olanağı sağlayan cihazlar üretmektedir. Ayrıca mamografi meme kanseri teşhisinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bugüne kadar dünyada mamografi çektirmesi sebebiyle kanser olan hiçbir kadın vakası olmamıştır.
Gerek klasik mamografi gerekse dijital tomosentez mamografi ikiye ayrılır. Tanı amaçlı yapılan mamografiler tarama amaçlı yapılan mamografiler. Tanı amaçlı yapılan mamografilerde memesinde sorun tespit edilen her yaşta kişiye mutlaka çekilmelidir. Ancak tarama amaçlı yapılan mamografilerde ise dünya kanser derneğinin bu konudaki önerisi her kadın 35-40 yaşlarında mutlaka ilk mamografisini çektirilmelidir.
40-50 yaş arasındaki kadınlar ise 2 yılda bir mutlaka mamografi çektirmelidir. 50 yaş ve üzerinde olan kadınlar ise her yıl mutlaka mamografi çekilmelidir. Şayet ailede meme kanseri hikâyesi olan kadınlar ise ilk mamografi kontrolünü yaptırdıktan sonra her yıl mutlaka bir kez mamografi çektirmelidir. Dijital Tomosentez Mamografi Fiyatları hakkında bilgi için bizimle iletişime geçiniz.