Meme MR memenin manyetik rezonans ile görüntülenmesi memede herhangi bir anomalilerin olup olmadığının tespit edilmesi için kullanılan ve memenin ayrıntılı olarak görünmesini sağlayan tetkiklerden biridir. Meme MR mamografi ve ultrasonografi gibi yöntemler uygulanıp ancak tam anlamı ile tanı konulamayan durumlarda istenen tetkiklerden biridir.
MR cihazının ortasında bulunan yatağa hasta yatırılır ve tünel biçiminde olan güçlü manyetik özelliğe sahip cihazla işlem gerçekleştirilir. Hastaların memeleri sargı gibi bir cihaz içine konur. Bunun adına koil denir. Koil içine memeler yerleştirilir ve sıkıştırılma olmadan rahat bir biçimde içinde kalır. Ancak meme seviyesi tünel biçiminde olan cihazın orta kısmına gelecek şekilde hasta pozisyonu ayarlanır ve cihaz ilerletir. İlerledikçe bu pozisyonda çekim işlemleri gerçekleştirilir.
Meme MR çekim suresi yaklaşık olarak 35-40 dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Ancak bu durum istenilen görüntü alınamaması durumunda veya daha ayrıntılı inceleme yapılmak istenmesi durumunda daha da uzun tutulabilir. MR çekimi boyunca hastanın kesinlikle hareketsiz bir biçimde yatması gereklidir. Yoksa görüntünün net olmaması durumunda işlem uzar ve tekrar işlem başa alınmak zorunda kalınabilir.
MR incelemeleri sırasında damardan kontrast madde verilir. Bunun için MR çekim işlemine başlamadan önce damar yolu açılır. Hasta bütün bu işlemler boyunca kesinlikle hareketsiz olarak yatmak zorundadır. Hareket etmesi durumunda görüntü kalitesi bozulacağından istenilen görüntüler elde edilemez. MR çektiren hastanın üst kısmı çıplak olarak MR cihazına yatırılması gerekir. Bunun yanında asla hastanın üzerinde metal içeren hiçbir kıyafet takım ve cisim olmaması gerekir.
Genellikle meme kanseri tanısının netleştirilmesi için istenebilir. Memede var olan kitlenin ölçülerine büyüklüğüne ve göğüs duvarı kaslarına herhangi bir metastazı olup olmadığının anlaşılabilmesi için istenen tetkiklerden biridir. Aynı memede de başka bir tümör veya herhangi patolojik durum olup olmadığında da meme MR yapılarak bakılır. bir diğer MR çekilme sebebi ise meme kanseri kuşkusu olup ancak mamografi ve ultrason grafiği gibi tetkiklerde tam olarak bir teşhis konulamadığı durumda ek olarak meme MR değerlendirilmesi istenebilir.
Bu genellikle bir lezyonun olduğu ancak biyopsiye ihtiyacı olup olmadığını anlamak için yaptırılır. Bir diğer MR çektirilme sebeplerinden biri ise memede bulunan protez implantların herhangi bir sızıntı yapıp yapmadığının anlaşılması için çektirilir.
Meme kanseri riski taşıyan genetik olarak bu hastalara belli aralıklarla meme kanseri taraması yapılması için istenir. Koltuk altında bulunan lenf bezlerinde kanseri metastazı olup olmadığının saptanması için de istenir. ayrıca meme kanseri olup kemoterapi radyoterapi gören hastalarda memedeki kanserin hangi boyutlarda olduğunu tedaviye cevap verip vermediğinin anlaşılması için istenir.
Meme MR fiyatları 2025 diğer MR fiyatlarından farklı olarak değerlendirilmez. MR cihazı tek bir cihazdır ve aynı cihazda birçok MR çekimleri yapılmaktadır. Dolayısıyla meme MR fiyatı diğerlerinden farklı değildir. Ancak internetten meme MR fiyatı öğrenmek çok doğru bir yöntem değildir. Bunun için yapılması gereken en sağlıklı işlem görüntüleme merkezini arayarak ücretinin ne kadar olduğunu öğrenmektir.
Meme MR genellikle doktor tarafından önerilmesi durumunda çektirilen ve yaptırılan tekniklerden biridir. Ancak bunun dışında hastanın genetik öyküsünde meme kanseri olan bireyler çoğunlukta ise kanserden korunmak ve erken önlem almak açısından çektirmek isteyen hastalar bulunmaktadır.
Ayrıca yine ailede meme kanseri hikâyesi bulunan hastaların yılda bir kez check up yaptırarak meme MR tetkiki isteyebilirler. Bunun yanı sıra kanser riski taşıyanlar kanser tedavisi olanlar veya meme kanseri olup meme kanserinin ne durumda olduğunu veya kaçıncı evre meme kanseri olup olmadığının anlaşılması için de istenir.
Öncelikle MR buna meme MR da dâhil diğer radyolojik tetkiklerle mukayese edildiğinde en zararsız görüntüleme tetkiklerinden biridir. Dolayısıyla MR tetkiklerinde hasta radyasyon almaz. Böylelikle gerek hastalar gerekse hekimler tarafından hem daha ayrıntılı kesitler almak hem de hasta açısından daha sağlıklı olduğu için meme MR isteğinde bulunurlar.
Meme görüntüleme yöntemlerinden biri olan mamografi ve ultrasonografide tam olarak bir tanı konulamaması durumunda meme MR tercih edilmektedir. Çünkü MR tam olarak kanser odağını tespit edebilen cihazlardan biridir. Mamografide bazı durumlarda meme kanseri tam olarak tespit edilemeyebilir. bazı memeler fazla yoğun veya önceden tedavi görmüş memeler silikon protez bulunan memeler, MR ile rahatlıkla incelenebilmektedir. Özellikle yüksek kanser riski taşıyan kadınlarda MR taraması mamografi ve ultrasonografiden çok daha kesin ve güvenilir sonuç vermektedir.
Meme tetkikleri genellikle meme kanseri taramaları için istenir. Öncelikle meme kanseri taraması ultrasonografi ile görüntülenmeye çalışılarak teşhis edilme yoluna gidilir. Ancak bazı durumlarda ultrasonografi ile tam olarak kesitleri ayrıntılı olarak incelenemeyebilir.
Böyle durumda mamografi ile teşhis edilmeye çalışılır. Ancak mamografinin de tam olarak meme kanseri tespitinde bulunulamaması durumunda meme MR istenerek memenin tam ayrıntılı kesitleri incelenerek teşhis konulabilir.