Bilgisayarlı tomografi; Vücudun içinde çok sayıda görüntü kesitleri alabilen ve üreten radyolojik tetkiklerden biridir. Tomografi çekilirken daha çok kesitsel görüntüler elde edilir ve bu kesitsel görüntüler çoklu düzlemde yeniden biçimlendirilir.
Tek iki veya üç boyutlu hale getirilir. Çekilen bu görüntüler bilgisayar monitöründe izlenir ve DVD veya CD ye aktarılarak doktora ve hastaya iletilir.
Tomografi tetkikinde iç organların, kemikler, yumuşak doku ve kan damarlarının tamamı görüntülenebilir. Özellikle yumuşak doku ve kan damarlarını çok ayrıntılı olarak görüntüleyen bir görüntüleme sistemidir.
Bilgisayarlı tomografi vücudun tamamının incelenmesinde kullanılan radyolojik tetkiklerden biridir. Göğüs karın ve birçok bölgede hızlı incelemelerden biridir. Bilgisayarlı tomografi her bir dokunun türünü ayrıntılı olarak görüntü biçiminde ekrana yansıtır. Kaza ve yaralanmalar sonucunda oluşan yaralanmalarda sıklıkla kullanılan bir teşhis yöntemidir.
Göğüs karın ağrısı solunum yetmezliği akut gelişen semptomlar için kullanılan tekniklerden biridir. Akciğer, karaciğer, böbrek, yumurtalık ve pankreas kanserlerinin erken teşhislerinde en doğru yöntemlerden biridir.
Herhangi bir tümör araştırmasında tümörün varlığının teşhis edilmesi ebatlarının ölçülmesi ve kesin tanı koyma konusunda ve kanser olasılığı durumunda derecesinin belirlenmesi açısından en doğru yöntemlerden biridir.
Felç, böbrek yetmezliği veya damar hastalıkları gibi durumlarda hastalığın hızlı teşhisini kolaylaştıran tanı yöntemidir. Tomografi çekimi akciğer damarlarında emboli adı verilen kan pıhtısı ve aort anevrizmalarının hızla değerlendirilmesinde kullanılır.
Birçok hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan en hızlı yöntemlerden biridir. Lenfoma, böbrek tümörleri, kalp ve kan damarlarının görüntülenmesi, kistik fibroz, akut apandisit vakaları komplikasyonları irritable barsak sendromu, kaza sonucu oluşan ağır yaralanmalarının tespitinde sıklıkla kullanılır.
Herhangi bir travma durumunda akciğer, kalp, damar, karaciğer, dalak, böbrek, bağırsak veya diğer organların ne kadar hasar aldığını tespit etme konusunda doğru yöntemlerden biridir.
Organ nakli veya bypass gibi cerrahi müdahalelerin planlanması öncesinde değerlendirilmek için, kemoterapi tedavileri sonrasında tümörlerin hangi aşamada olduğunun değerlendirilmesinde kullanılan yöntemlerden de biridir.
Bugün ülkemizde bulunan hemen hemen bütün görüntüleme merkezlerinde bulunan bir radyolojik görüntüleme yöntemidir.
Devlet hastaneleri ve özel görüntüleme merkezlerinde sıklıkla kullanılır. Bilgisayarlı tomografi ücreti sosyal güvenlik kurumuna bağlı hastalarda, özel sağlık sigortası bulunan hastalarda farklılıklar gösterir.
Devlet hastanelerinde ücretsiz olarak çekilen bilgisayarlı tomografi özel çekimlerde makul herkesin karşılayabileceği ölçülerde bir ücrete tabidir.
Herkese çekilebilen ağrısız acısız ve anestezi gerektirmeyen görüntülemelerden biridir. Bilgisayarlı tomografinin en büyük avantajlarından biri kemik ve yumuşak dokularda bulunan kan damarlarını aynı anda görüntülerinin ekrana yansıtılmasını sağlamaktır.
Bilinen röntgen tetkiklerinin aksine bilgisayarlı tomografi çekimi daha fazla doku türünü ve akciğer, kemik, kan damarlarının ayrıntılı olarak görüntülenmesini sağlar. Bunun yanı sıra tomografi araştırmaları ve görüntülemelerinde çok hızlı ve basit teşhis koyma yöntemlerinden biridir.
Acil durumlarda ve kaza sonucu yaralanmalarda kanamalarda kısa sürede çekilmesi ile hayati önem taşımaktadır.
Dolayısıyla makul ölçüde bir görüntüleme aracıdır. Bilgisayarlı tomografi MR dan daha farklı olarak kullanılan cihazlardan biridir. Daha ayrıntılı kesitler ve görüntüleri aktarır. aynı zamanda bilgisayarlı tomografi taraması cerrahi müdahaleler öncesi biyopsiye gerek duyulmayacak kadar öncesinde çekilebilir ve tümör hakkında ayrıntılı bilgi verir.
Bilgisayarlı tomografi belli oranda radyasyon içeren bir görüntüleme sistemidir. Ancak çekimden sonra hastanın vücudunda radyasyon izi kalmaz.
Koroner anjiyografi denilen bilgisayarlı tomografi ile koroner anjiyografi hastaya kateter kullanılmadan kontrast madde verilerek yapılan ve alınan görüntülerin 3 boyutlu olarak ekrana yansıtılmasını sağlayan bir tetkiktir.
Klasik anjiyodan farklı olarak katetersiz olarak yapılır. Çekim sonucunda damarların içi üç boyutlu olarak görüntülenir. Koroner anjiyografi damar yolu açılarak hastaya kontrast madde verilmesi ve çekimin yapılması toplamda 15-20 dakika gibi bir sürede tamamlanır.
Hasta çekim sonrası günlük yaşamına dönebilir. Kateterli anjiyografinin alternatifi olarak bilinen kardiyolog kardiyak anjiyo bilgisayarlı tomografi ile koroner anjiyografi kalp damarlarında bulunan tıkanıklıklarla ilgili kateterli anjiyografiye yakın görüntüler verir.
Bu nedenle bilgisayarlı tomografi anjiyosu alternatif bir tedavi olduğu görüntüleme tetkiki olduğu kabul edilmektedir. Ayrıca bypass yapılan hastalarda ve kalp damarlarında stent takılan hastaların kontrol edilmesi de bilgisayarlı anjiyografi ile rahatlıkla yapılabilmektedir.
Tomografi anjiyo öncesinde hasta normal kullandığı ilaçları kullanmaya devam edebilir. Görüntüleme tetkiki yapılmadan 5 saat önce yeme ve içmeyi kesmelidir.
Böbrek yetmezliği, alerjik reaksiyonlar veya herhangi bir önemli hastalık geçirmiş ise bunların hekime bildirilmesi gerekir. Anjiyo çekimine gelirken hasta elinde bulunan önceden yapılmış tahlil ve tetkikleri doktora göstermesi gerekir.
Koroner anjiyo çekimi hastaya kalp krizi geçirmeden önce en kısa sürede tedavi olma olanağı sağlar. Özellikle koroner arter hastalarında erken teşhis ve tedavi imkânı vermektedir.
Koroner BT anjiyografi kanın içinde bulunan kanalların, sadece kanalların değil damarların duvarlarının yapısı özellikleri kalp ve akciğerlerde ki atardamarların anatomisini ve yapısal oluşan bozuklukların incelenmesini de sağlayan bir tetkiktir.
Koroner bilgisayarlı tomografi anjiyo hareketli görüntüler vermesi açısından kalp boşluklarındaki normal çalışma sırasında hareketleri ve işlevlerinin de değerlendirilmesini sağlayan bir görüntüleme sistemidir. Bilgisayarlı Tomografi fiyatları 2024 için bizimle iletişime geçiniz.