Bel fıtığı MR, kısaca MR manyetik rezonans çok büyük mıknatısların bulundu büyük görüntüleme ve tetkik cihazlarıdır. MR cihazı radyo dalgalarını kullanarak çalışır ve radyo dalgaları vücudun anatomik yapılarını inceleyerek detaylı bir biçimde görüntü elde eder.
Aynı zamanda MR görüntüleme tetkiki sağlıklı dokularla hastalıklı dokular arasındaki farklılığı da görüntüler. Bunun yanı sıra MR cihazları radyasyon içermediği için hamileler ve bebekler de çekim yapılabilir. Yalnızca hamilelerde ilk 3 aydan sonra MR çekimleri yapılmaktadır.
Özellikle bel fıtığı MR görüntüleme cihazı çok önemli rol oynamaktadır. Bel fıtığının tam olarak nerede ve hangi aşamada olduğunu MR görüntüleme tetkikleri ile belirlemek mümkündür. Bel fıtığı MR sonuçları hastada bel fıtığının olup olmadığı konusunda, eğer var ise hangi aşamada ve tam olarak nerede bulunduğunu ayrıntılı olarak gösterir.
MR sonuç raporu ise radyoloji uzmanları tarafından yorumlanarak buna göre bir tedavi programı hazırlanır. Bel fıtık MR çekimlerinde omurilik kanalı içinde oluşmuş kabarıklıklar belirgin bir biçimde görüntülenir.
Bel fıtığı MR bel fıtığı teşhisinde kullanılan en güvenilir tanı koyma yöntemidir. Yalnızca bel fıtığı teşhisinde değil birçok hastalığın teşhis edilmesinde ve tedavi konusunda önemli bilgiler veren önemli görüntüleme cihazlarından biridir.
Vücudun resimli ayrıntılarını radyo dalgaları ile ve güçlü mıknatıslar yardımı ile bilgisayara aktaran bir cihazdır. MR görüntüleme cihazı bilgisayarlı tomografi ve röntgenden çok daha farklı zararlı radyoaktif ışınlar içermeyen radyasyon bulunmayan cihazlardan biridir.
Böyle olması diğer görüntüleme cihazlardan daha güvenli ve sağlıklı olduğunu gösterir. MR cihazı ile gerçekleştirilen taramalar görüntü sayısı ve hasarlı alanın ebatlarına ölçülerine bağlı olarak en az 15 dakika en fazla 90 dakika arasında çekilir.
Hasta MR çekilmeden önce açlık veya tokluk konusunda düzenli kullandığı ilaçları alıp almaması konusunda herhangi bir kısıtlama yapmasına gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda hekimin önerisi ile çok su içilmesi istenebilir.
Bel fıtık MR çekimi gerçekleşmeden önce hasta vücudunda bulunan metal eşyaların tamamını çıkarmak zorundadır. Üzerindeki kıyafetleri çıkartır bol ve rahat bir kıyafet giymesi gerekir. Bazı görüntüleme merkezlerinde hastalara önlük giydirilmektedir.
Böylelikle bel fıtık MR çekimi daha sağlıklı görüntü almayı kolaylaştırır. Ancak hastanın vücudunda kalıcı protez olması durumunda kesinlikle MR çekilemez. Çünkü cihazın içinde manyetik bir alan bulunduğu için hasta bu durumda ciddi yaralanmalara maruz kalabilir. Bel fıtık MR da hastanın kemik ve kas problemleri fıtık teşhisi görüntülenmektedir.
Hastaların kemik sorunu veya kas rahatsızlıkları durumunda veya fıtık olma olasılığı bulunması durumunda tek teşhis yöntemlerinden biri bel fıtığı MR görüntüleridir.
Hasta MR çektirmeden önce mutlaka vücudunda bulunan metal eşyaların tamamını çıkartmak zorundadır. hastada kalıcı protez olması durumunda MR işlemi gerçekleştirilemez. Çünkü büyük bir manyetik alan bulunan MR cihazında hasta da ciddi anlamda yaralanmalara sebep olabilir.
Hasta MR cihazının içine yerleştirilir. Kesinlikle kıpırdamaması söylenir. Ses dalgaları yayan MR cihazının içinde hastanın rahatsız olmaması için kulak tıkaçları kullanılabilir. Hasta MR görüntüsü alınacak olan bölgeye göre hastaya pozisyon verilir.
Ardından yaklaşık olarak 20 dakika bazı durumlarda 40, 80, 90 dakika kadar bel fıtığı MR çekiminin sürdüğü bilinmektedir. MR çekiminde hastaya ilaç verilmez. Ancak bazı ilaçlı MR çekimleri de vardır.
Bu doktorun önerisiyle gerçekleştirilmektedir. İlaçlı bel fıtık MR çekiminde hastaya damar yolu açılarak kontrast madde verilir ve böylelikle dokular daha ayrıntılı bir şekilde görünür ve incelenir. Onun dışında MR çekme yöntemi diğeri ile aynıdır.
Bel fıtığı teşhisinde kullanılan bel fıtık MR çekimleri öncesinde hasta ağrı ve acı hissetmeyeceği için herhangi bir anestezi uygulaması yapılmaz. Hasta MR cihazına yatırılmadan önce üzerinde bulunan bütün metal eşyalar çıkartılır.
Metal eşyalarla hastanın MR cihazına girmesi durumunda büyük bir manyetik alan olması açısından sakıncalı olduğu için hastada ciddi anlamda yaralanmalara maruz kalabilir. Hasta MR cihazının masasına yatırılır ve kıpırdamadan pozisyon alması sağlanır.
Bel fıtık MR çekiminin yapılacağı bölgeye göre hastanın pozisyonu ayarlanır. Çekimi gerçekleştiren teknisyenin komutları dikkate alınarak MR çekim işlemi başlatılır. Bu işlem en az 15 dakika en fazla 90 dakika gibi bir sürede gerçekleştirilir.
Bazı MR çekimleri ilaçlı olarak gerçekleştirilir. Bunu MR tetkiki isteyen doktor belirler. Kontrast madde verilerek çekilen MR görüntüleme uygulamalarında hastanın damar yolu açılarak damardan hastaya kontrast madde verilerek incelenmesi gereken dokuların çok daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi sağlanır.
Bazı hastalarda var olan klostrofobi sebebiyle kapalı MR çekim işlemi tercih edilmez. Böyle durumlarda açık MR çekimi gerçekleştirilir.
Bel fıtığı MR fiyatları görüntüleme merkezine göre farklılık gösterebilir. Çekim yapan MR cihazının birbirinden farklı olması fiyat farkını oluşturabilir. Ancak MR çekimi yapan görüntüleme merkezlerinin genellikle sosyal güvenlik kurumu ile anlaşmaları bulunur.
Bu durumda hasta ücretsiz veya belli bir ücret karşılığında bel fıtık MR çektirebilir. Bunun dışında özel sağlık sigortası anlaşması veya ücretli olarak MR çekimi gerçekleştirilmektedir.
Ancak fiyatlar birbirlerinden çok bağımsız olmamakla birlikte bütçeye uygun maliyet içeren ücretlerdir. Bel fıtığı MR çekimi fiyatları 2024 hakkında bilgi için hemen bizlere ulaşınız.