Bebeklerde MR, manyetik rezonans çekimlerde aynı diğer çekimlerde olduğu gibi büyük bir manyetik rezonans inceleme masası bulunur. Bebek mıknatısın merkezinde hareketsiz yatması gerekir. Bebeklerde MR incelemesi son derece güven verici ve güvenilir bir incelemedir.
Important physiological aspects in bodybuilding drostanolone propionate masteron drostoprime eminence labs for sale buy powder steroid, anabolic steroid bodybuilding foru association servir.
Hiçbir zararı yoktur. Radyasyon içermediği için bebeklere ve hamilelere de çekilmektedir. MR cihazı çalışırken yüksek amplitute sesler çıkar. Bu bütün MR cihazlarında bu şekildedir. Cihaz bu seslerle çalışmaktadır.
Bebek hastaların tetkikleri yapılırken anne-babaları MR çekimi gerçekleşene kadar yanlarında kalır. 0 ile 6 yaş grubu çocukların MR incelemesi sırasında hareketsiz kalmalarını sağlamak için sedasyon verilir veya gerektiğinde anestezide yapılmaktadır. Çünkü bebeğin MR masasında hareketsiz kalmasını sağlamak gerekir. Bu sedasyon anestezi uzmanı kontrolünde yapılan bir uygulamadır.
Bebeklerde MR çekimi yaklaşık olarak 30 dakika ile 1 saat arasında gerçekleştirilir. Bu süre içinde bebeğin hareketsiz olarak masasında kalması gerekir. Bu nedenle küçük çocuklar hareketsiz yatamayacağı için sedasyon verilir.
Ancak ondan önce bu durum çocuğun ebeveyni ile görüşülür. Sedasyon anestezi uzmanı tarafından intravenöz yoluyla damardan verilir. Bu işlemi anestezi uzmanı Dr. Gerçekleştirir. 18 aylıktan küçük çocuklarda ağızdan oral olarak sedasyon yapıcı ilaç verilebilir.
Sedasyon ile çekim yapılması durumunda MR çekiminden sonra kardiyo respiratuvar monitöründen kontrol edilir. Bu süre 2-3 saat gibi bir zamana yayılabilir. Bu nedenle bu süre içinde çocuğun oyalanacağı oyuncak getirilmesi istenir. Ayrıca çocuk için kıyafet ve çocuk bezinin de ebeveynin yanında bulunması gerekir.
Bebeklerde emar çekimi yetişkin hastalardan farklı değildir. Hangi amaç için çekilecekse bebeklerde de ona göre çekim gerçekleştirilir. Ancak hasta bebek olduğu için bu süre mümkün olduğu kadar kısa tutulmasını gerektirir.
Yaklaşık olarak 15-20 dakikalık bir çekim suresi uygulanmaktadır. Bebek MR çekimlerinde beyin damarlarının incelenmesi, kalça çıkığı olup olmadığının anlaşılması veya doktorun şüphelendiği herhangi bir vücudun bir bölgesinde olan patolojinin incelenmesi için istenir.
MR bebeğe zarar vermez. Çünkü MR radyasyon içermediği için son derece güvenli bir görüntüleme sistemidir. Ancak bebeklerde sabit pozisyonun ayarlanması zor olduğu için mutlaka anestezi uygulanır. Anestezi, anestezi uzmanı tarafından uygulanır. Ancak bazı durumlarda açık MR sisteminde bebek annesinin kucağında durarak da bebeklerde MR çekimleri gerçekleştirilmektedir.
MR manyetik rezonans radyo dalgaları ve manyetik alan kullanılarak vücudun sorunlu olan bölgelerinin görüntülenmesini sağlayan bir inceleme yöntemidir. MR radyasyon ve x ışını içermediği için son derece güvenli bir görüntüleme yöntemidir.
Bu nedenle hamilelerde ve bebeklerde emar çekilmesinin hiçbir sakıncası yoktur. MR cihazı yuvarlak halka şeklinde büyük bir mıknatısın içinde ki boşlukta bulunan masaya hasta yatırılarak gerçekleştirilir. Manyetik alan çalışmaya başladığında vücuda radyo dalgaları verilir.
Bu arada vücutta bulunan elektronlar enerji yayar ve bu enerji alıcı tarafından kaydedilir. Bunun sonucunda ise vücudun içyapısı siyah beyaz bir görüntü oluşturur ve bu da bilgisayara aktarılarak vücudun sorunlu olan bölgesi böylelikle incelenmiş olur.
Bebeklerde emar istenmesinin birçok sebebi olabilir. Vücudun farklı yerlerinde herhangi bir kitle, kırık, kanama, patolojik bir durumun varlığından şüphelenilmesi durumunda MR tetkiki istenir.
Bebeklerde MR ultrasonografi çekilip bunun yetersiz kalması durumunda istenir. Büyük insanlarda ve bebeklerde MR çekimi farklı değildir. Vücudun bütün bölgeleri için MR çekim işlemi gerçekleştirilebilir ve çok net görüntüler elde edilir.
Bebeklerde MR çekimi yaklaşık olarak 20 dakika ile 90 dakika arasında bir sürede gerçekleştirilir. 90 dakika genellikle istenilen görüntüler elde edilemediğinde çocuğun pozisyonunun ayarlanamadığı durumlarda gerçekleştirilir veya incelenmesi gereken dokunun daha ayrıntılı çevre dokularının da incelenmesi istendiği durumda gerçekleştirilir.
Bazı durumlarda bu süre uzar. Çocuk yuvarlak tünel biçimindeki hareketli masaya yatırılır ve MR cihazının içine doğru sürülür. Görüntüsü alınmak istenen yer tam cihazın orta kısmında bulunacak şekilde ayarlanır ve çekime başlanır.
Bebeklerde MR çekimleri yüksek ses çıkarttığı için çocuk bundan dolayı korkup ürkebilir, bu nedenle çocuklar bu konuda bilgilendirilir ya da çocuklara anestezi uzmanı tarafından anestezik ve sedasyon verilir. Bazı durumlarda çocuklara damardan kontrast madde verilmesi gerekebilir.
Bu durumda da genellikle çocuğa anestezi uzmanı tarafından anestezi verilerek çekim işlemi gerçekleştirilir. Görüntülemenin hiçbir riski ve tehlikesi yoktur.
Çünkü x-ışını ve radyasyon içermez. Hatta gerekirse bir günde art arda birden fazla MR çekilmesi bile mümkün olabilir. İşlem yapıldıktan sonra hasta hayatına kaldığı yerden devam eder hiçbir özel tedbir diyet veya herhangi bir durum kısıtlaması istenmez.
Bebeklerde MR çekimlerinde büyük kişilerden hastalardan bir farkı yoktur. Hangi bölgenin görüntülenmesi doktor tarafından istenmiş ise aynı şekilde çocuğun pozisyonu o bölgenin çekilmesine uygun hale getirilir ve bebeklerde MR işlemi gerçekleştirilir.
Net görüntü elde etmek için hastanın hareketsiz ve istenilen pozisyonda yatması gerekir. Çocuklarda bu konuda çok başarılı olamadığı için genellikle anestezi uygulanarak çekimlerin istenildiği gibi ve net bir görüntü oluşturulması sağlanır.
Çocuklarda uygulanan anestezi damar yoluyla verilerek anestezi uzmanı tarafından yapılır ya da yine anestezi uzmanı tarafından oral yolla sedasyon ve ilaç verilerek gerçekleştirilir. Bebeklerde MR çekimi beyin, kalça, omurilik, boyun, sırt ve yumuşak dokular için istenebilir.
Bunların tamamının da MR çekimi gerçekleşebilir. MR çekiminin hiçbir sakıncası yoktur. Bebekler açısından da hiçbir risk oluşturmaz. Hatta hamilelerin de MR çektirmesin de hiçbir sakınca bulunmaz.
MR görüntüleme işlemi yapıldıktan sonra görüntüler CD ye aktarılarak radyoloji uzmanı tarafından yorumlanır ve MR görüntülenmesini isteyen hekim bu raporlama sonucuna göre bir tedavi planlayarak öncelikle bir patoloji olup olmadığına bakar ve buna göre bir tedavi planlaması yaparak tedaviye başlanır.
Dolayısıyla doğru tedavinin gerçekleşebilmesi için bebeklerde emar çekimi teşhis koyma konusunda oldukça önemli görüntüleme tetkiklerinden biridir.
Bebeklerde MR fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.