Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Açık MR Çektirmeden Önce Ne Yapmalıyım?

acik-mr

Açık MR Çektirmeden Önce Ne Yapmalıyım?

Açık MR; manyetik rezonans yani kısaca MR, kuvvetli bir mıknatısın meydan getirdiği manyetik ortamda insan vücudunda en çok bulunan hidrojen atomlarına radyoferkans göndererek hareketlerinin ölçülmesi mantığına dayanan görüntüleme yöntemidir.

1930’lu yıllarda toprak altından görüntü almak maksadıyla icat edilmiş, 70’lerde tıp alanında kullanılmaya başlamıştır.  MR ilk yıllarda öncelikle beyin, omurga, üst karın, eklem, kalp, meme, kan damarları gibi bölgelerde kullanılmıştır.

Teknolojinin ilerlemesiyle artık vücudun tüm bölgelerinde görüntü alabilmek için tıpta fazlaca kullanılmaktadır. MR cihazının büyük bir mıknatıs olduğunu söylemiştik. İnceleme esnasında hasta, cihazın masasına yatırılır, mıknatısın içinde bulunan tünele doğru itilerek tetkik başlar.

Görüntü alınmak istenen bölgeye radyo frekans dalgaları verilir. Bu dalgalardan gelen yanıt anten aracılığıyla toplanır. Bilgisayar ekranında görüntüye dönüştürülür. Bu işlem istenen tetkike bağlı olarak, 15 ile 45 dakika arası sürebilmektedir.

Hastadan işlem anında mutlaka hareketsiz olarak beklenmesi istenir. Kapalı bir ortamda gerçekleşen bu işlemde cihazın etrafı kapalıdır, hasta adeta bir tünel içindedir. Yeni bir yöntemle artık MR cihazlarının da üç tarafı açık olanı da piyasaya sürülmüştür. Bu cihazlara da açık MR denilmektedir.

MR Hangi Bölgelerin İncelenmesinde Kullanılır?

MR cihazı görüntü alabilmek için kullandığı radyo frekanslarından kaynaklanan sesi de yüksek olmaktadır. Son yıllarda bu yüksek ses de özel izolasyonlarla minimize edilmektedir. MR çektirmeden önce ne yapmalıyız? Bu işlem ön hazırlık gerektirmez.

Safra kesesi, safra yolları, bir takım kolon grafikleri haricinde işlem öncesi aç kalmaya gerekte yoktur. Hastalar düzenli ilaç kullanıyorsa bunu yine aynı düzeninde kullanabilir. Sadece rimel gibi bir takım kozmetik ürünleri azda olsa metal içerdiğinden bayan hastaların makyaj yapmadan gelmeleri önerilir.

İlginizi Çekebilir  Bel MR

Bu cihazlara girerken hastaların çok dikkat etmesi gereken bir diğer hususta asla üzerlerinde hiçbir metal eşya bulunmaması gerektiğidir. Kalp pili olanlar, insülin pompası kullananlar, vücudunda pille çalışan implantlar, manyetik, metalik protez, şant bulunan hastalar asla MR çektiremezler.

Kredi kartı, saat, elektronik eşyalarla MR odasına girildiği takdirde, bunlar olumsuz etkilenirler. Bu konulara dikkat edilerek MR odasına girebilirsiniz.